Mer information om


Formel Vee

Formel Vee introducerades 1965 i Sverige då Scania Vabis (numera Svenska Volkswagen) hyrde in 10 bilar från Holland och arrangerade en landskamp mellan Sverige och Nederländerna på Ring Knutstorp.


I och med detta var en ny klass i gång i Sverige. Bilar började byggas från Burträsk (RPB) i norr till Båstad (Hansen) i söder. Förutom dessa två tillverkare så fanns det även BMvee, Dolling, Austro och GMS.


Det första riksmästerskapet kördes 1966 både på asfalt, och sedan is.
Med sin enkla uppbyggnad, där i princip allt utom ram och kaross kom från VW Typ 1, var det förutom en ganska billig bil att bygga, också en enkel konstruktion, som de flesta hobbymekaniker utan problem klarade av att bygga över en vinter. Dessutom ansågs den driftsäker och enkel att underhålla. Det medförde att klassen snabbt blev mycket populär och där ca 70 deltagare per tävling inte var en ovanlig syn.


Ett flertal stora förare såsom Keke Rosberg, Bertil Roos, Niki Lauda och Jochen Rindt har börjat sin karriär inom Formel Vee. Då RPB (Racing Plast Burträsk) var en av de största tillverkarna av Formel Vee bilar så kom också Skellefteå att bli ett näste för formelbilsracing, där lokala förare såsom Per-Olov (PeO) Boström, Anders Burlin, Bror Jaktlund, Lage Lindfors, Sverker Sjögren, Torbjörn Wahlberg mfl. skördade stora framgångar såväl lokalt, nationellt som internationellt.

HISTORISKT!


Historisk racing, nu nära dig.

Hello world
Hello world

KONTAKTA OSS OM DU VILL VETA MER OM FORMEL VEE


Thomas Lundström
thomas@racingplast.se